Make-over machinepark

Ons ambitieus investeringsplan van de laatste 4 jaar

2017-2018: TIJDSWINST

Als eerste hebben we onze twee bestaande grootformaatpersen vervangen door een state-of-the-art Komori LS840 drukpers. Deze pers drukt 15.000 vellen per uur in een onberispelijke kwaliteit. Om de snelle drukpers te kunnen volgen in de afwerking werd er hetzelfde jaar in een 2e Heidelberg KH vouwmachine geïnvesteerd.

In 2018 was het de beurt om de verzamelhechter te vervangen door de meest bedrijfszekere machine die momenteel op de markt is, een Zwitserse Muller Martini met kaftoplegger en 7 oplegstations.

2019: EFFICIËNTIE VAN HET LAMINEREN

In de lente van dat jaar kwam een tweede laminator de eerste vervoegen. Het voordeel van de nieuwe Komfi Delta laminator is vooral het groter formaat, waardoor we 4 covers in plaats van 1 cover ineens kunnen lamineren. Op die manier konden we onder meer de glanzende geplastificeerde covers van onze eigen stijlvolle magazines, De Zeeparel en de Stadsparel, in een mum van tijd veredelen.

Eveneens in 2019 deden we een haalbaarheidsstudie naar administratief drukwerk toe. We ondervonden, ondanks de digitalisering, dat er nog steeds een belangrijke vraag was naar brieven, omslagen, facturen en genummerde en geperforeerde documenten. Daarom werd er beslist om een oudere drukpers te vervangen door een Heidelberg Speedmaster 52-2+. Dé geschikte drukpers voor dat soort opdrachten.

2020: INVESTEREN IN CORONATIJDEN

De eerder besliste investeringsplannen werden zelf in coronatijden aangehouden.

Een van onze specialiteiten is het verpakken van tijdschriften in gerecycleerde folie. We besloten om na 10 jaar onze bestaande verpakkingslijn te vervangen door een Buhrs 4000. Met deze machine kunnen we automatisch alle denkbare bijsluiters invoegen in tijdschriften of los mee verpakken, met een onwaarschijnlijke tijdswinst tot gevolg.

Langzamerhand begon de bottleneck zich te verschuiven naar de drukplaatproductie. De huidige plaatbelichter kon het tempo van al dat drukgeweld moeilijk bijbenen. We deden een marktonderzoek en kwamen uit bij de CRON UV46G plaatbelichter. Het gaat over de eerste machine van dit type in België. Dit betekent niet alleen een verdubbeling van onze capaciteit, maar met een onwaarschijnlijk concurrentiële plaatprijs tot gevolg.

Als kers op de taart werd in het najaar onze 3e drukpers eveneens vervangen. Na 27 jaar trouwe dienst werd “us klintje” de Komori 420 drukpers vervangen. Met de nieuwe Heidelberg Speedmaster 52-5 drukken we eveneens alle kleinere oplages in quadri, maar kunnen we nu onze covers drukken én voorzien van een vernislaagje in één drukdoorgang. Snel, handig en zeer economisch.

IMG-2446